محبوبیت استفاده از لباسهای نخی به بیش از پنج هزار سال قبل برمیگردد که به شکل پشم و ابریشم طی قرن ها به عنوان پوشش افراد به کار برده میشده. در واقع لباسهای نخی از الیاف طبیعی پنبه هستند که احتمالا وجود کشتزارهای پنبه و تجدید پذیر بودن این جنس پارچه، دلیل خوبی برای تولید همیشگی آن بوده است.
دلیل اینکه با وجود روی کار آمدن الیاف مصنوعی و تنوع جنس پارچه در طول زمان، لباسهای نخی همچنان پر استفاده و پر کاربرد هستند را میتواند تاثیر پوشش افراد در طول شبانه روز بر عملکرد و راحتی دانست. مثلا افراد ترجیح میدهند حین آشپزی تیشرتی نازک و خنک به تن داشته باشند که در صورت لکه شدن به آسانی شسته و تمیز شود.
پارچههای نخی بافت ظریفی دارند و حساسیت ایجاد نمیکنند به همین دلیل انتخاب خوبی برای کودکان و افراد با پوست حساس هستند. این نوع پارچهها در فصول گرم حرارت بدن را دفع میکنند و بر خلاف الیاف مصنوعی رطوبت را در خود نگه نمیدارند که این موضوع از رشد باکتری و قارچ در پارچه جلوگیری میکند.
پوشیدن یک لباس به مدت طولانی آن را در معرض آلودگی بیشتر قرار میدهد. جلوگیری از لکه شدن لباس حین آشپزی یا کار با مواد مختلف و همینطور قانع کردن کودکان برای تمیز نگه داشتن لباسشان کار آسانی نیست.
کثیف شدن مداوم لباس با دفعات شستوشوی بیشتر همراه است؛ اما چه راهکاری وجود دارد تا با کمترین آسیب به بافت پارچه از تمیزی آن مطمئن شویم؟
برای حفظ رنگ و دوام بیشتر لباس، نحوهی شست وشو، روش خشک کردن و انتخاب مایع لباسشویی یا پودر شویندهی مناسب اهمیت زیادی دارد. مایع لباسشویی و پودر لباسشویی یکتا انتخاب مناسبی برای شستوشوی لباسها بر اساس نوع پارچه هستند.
به طور کلی بهتر است:
ـ لباسهای نخی را به صورت پشت و رو و با آب سرد (زیر ۳۰ درجه سانتی گراد) بشویید.
ـ اگر ازماشین لباسشویی استفاده میکنید، زمان را روی گزینهی البسه لطیف تنظیم نمایید و اگر شستوشو را دستی انجام میدهید کمترین فشار را به پارچه وارد و از چنگ زدن بیش از حد خودداری کنید.
ـ لکه بری قبل از شستوشو، به سرعت تمیز شدن آن کمک میکند. روی لکهی مورد نظر مایع لباسشویی یا پودر شوینده مناسب بریزید، بعد ازگذشت ۵ تا ۷ دقیقه با آب سرد آبکشی کنید.
ـ برای لباسهای نخی رنگی از پودرهای آنزیمدار قوی یا محلولهای سفید کننده استفاده نکنید.
ـ ابتدا مایع لباسشویی یا پودر شوینده را در مقداری آب حل و سپس به لباس اضافه کنید، این کار از باقی ماندن مواد در بافت پارچه جلوگیری میکند.
ـ وقتی لباس هنوز رطوبت خود را دارد آن را کاملا صاف کنید و اجازه دهید به مرور و با نور طبیعی خورشید خشک شود. می توان برای اطمینان از حفظ شدن رنگ لباس از نور غیر مستقیم استفاده کرد.
ـ خشک نشدن کامل لباسهای نخی میتواند بوی عرق را در خود نگه دارد.
ـ قبل از اتو کشی از پاک شدن لکهها مطمئن شوید چون حرارت اتو، لکهی لباس را ماندگارتر میکند.
سختترین قسمت شستوشو، از بین بردن لکههاست. با توجه به نوع لکه، نوع محصولات شویندهای که استفاده میشود و نحوهی شستوشو متفاوت است.
۱- لکهی عرق: اکثر لباسهای نخی مناسب فصل بهار و تابستان هستند. در این فصول میزان تعرق بالاست و طبیعیست نواحی زیر بغل و یقهی لباس، سفیدک یا زرد رنگ شود. برای شستوشوی روتین جهت جلوگیری از ماندگاری لکهها، مایع لباسشویی اسمارت یکتا انتخاب مناسبی است. اگر لکهها قدیمی نباشند به راحتی با آب سرد و صابون قابل پاک شدن هستند اما اگر نیاز به از بین برندهی قویتری باشد، مقداری آمونیاک رقیق شده را روی لکه بریزید و بعد با آب و صابون بشویید. اگر آمونیاک در دسترس نبود نگه داشتن قسمت لکه شده در محلول آب، نمک و آب لیمو و سپس شستن آن با شوینده میتواند در پاک شدن لکه موثر باشد.
۲ـ لکهی روغن اتومبیل: تعمیر اتومبیل بدون ایجاد آلودگی و کثیفی اجتناب ناپذیر است. برای پاک کردن این لکهی قوی و سخت، پودر ماشین لباسشویی با رشته صابون یکتا که خاصیت نرم کنندگی و لکهبری بیشتری دارد پیشنهاد میشود. همچنین میتوانید مقداری روغن مایع روی آن بریزید، یک روز زمان بدهید و بعد به کمک بنزین آن را تمیز کنید. راه حل دیگری که میتواند رد گریس را از روی لباس پاک کند، آرد ذرت یا پودر نشاسته است. پودر، چربی را به خود جذب کرده و شما میتوانید با استفاده از یک برس کوچک آن را تمیز کنید.
۳ـ لکهی چای و قهوه: هر چه دیرتر برای پاک کردن این لکه اقدام کنید، ماندگارتر میشود. اگر لکهی قهوه قدیمی نباشد به کمک یک دستمال خیس و کمی پودر لباسشویی یکتا به راحتی تمیز می شود. برای لکههای قدیمی از مخلوط پودر لباسشویی یکتا، سرکه سفید و آب استفاده کنید؛ همان قسمت را با آب سرد شسته و مخلوطی که تهیه کردید را روی آن بریزید، با یک برس کوچک محل را تمیز و آبکشی کنید. لکهی چای را بلافاصله از پشت پارچه با آب سرد بشویید. ریختن جوش شیرین بر روی لکهی چای و قهوه به از بین رفتن آن کمک میکند.
۴ـ لکه رژ لب و مواد آرایشی: درست زمانی که نیاز دارید آراسته و تمیز باشید، یک لکه بیموقع همه چیز را بهم میریزد. بهتر است جای رژ لب یا کرم را مستقیما با مایع لباسشویی حاوی گلیسیرین یکتا بشویید و یا قسمت لکه شده را داخل مقداری محلول گلیسیرین بخیسانید، بعد کمی الکل اضافه کنید و در نهایت با پودر یکتا یا مایع لباسشویی اسمارت یکتا بشویید. (دقت کنید این روش به هیچ عنوان برای لباسهای حساس توصیه نمیشود)
۵ـ لکهی خون: از آن دسته لکهها هستند که بر خلاف ظاهرشان، به راحتی از بین میروند. اگر لکه قدیمی نباشد احتمالا شستشو با آب سرد کافیست اما اگر کاملا از بین نرفت، محلول رقیق آمونیاک میتواند موثر باشد. شستوشو با خمیر پودر و مایع لباسشویی یکتا هم کارساز است.
۶ـ لکه سس و غذا: اینکه غم پاک نشدن لکهی غذا دردناکتر است یا خجالت به خاطر ریختن غذا، به خود شما بستگی دارد. اما بهتر است بلافاصله سس یا مواد باقیمانده را با دستمالی بردارید، کمی نمک روی لکه بریزید تا در آن حل شود و در آخر با آب و مایع لباس اسمارت یکتا بشویید. مقداری مایع ظرفشویی یکتا هم به دلیل چربی زدایی میتواند اثر لکه را از بین ببرد.
۷ـ لکهی میوه یا آب میوه: لذت نوشیدن یک لیوان آب میوهی خنک با ریختن مقداری از آن روی لباس، در کسری از ثانیه ناپدید و به ناراحتی تبدیل میشود. سادهترین راه، شستن لکه به کمک کمی آب لیمو است یا میتوانید، محلول یک پیمانه سرکه و دو پیمانه آب را با یک قطره چکان روی لکه بریزید و بعد از ده دقیقه با آب و مایع لباسشویی اسمارت یکتا بشویید.
قبل از اقدام به لکه بری لباس، حتما علائم روی برچسب شستوشوی لباس را به دقت بخوانید و موارد اشاره شده را ابتدا بر روی قسمتی از لباس امتحان کنید تا از شیوهی شستوشو و آسیب نرساندن به پارچه اطمینان پیدا کنید.
اگر به درستی لکه بری پارچه را انجام داده باشید، تنها با استفاده از مایع لباسشویی اسمارت یا پودر لباسشویی یکتا لباس شما کاملا تمیز میشود. در صورت نیاز از محصولات شویندهی قویتر استفاده و شستشو به روشی که توصیه شده را تکرار کنید.